Tuesday, August 24, 2010

perlu ka emo sampai begitu?


Hi. Post dari PJ. So today gerak dari Seremban jam 9, jumpa Summer dari Kajang and bye bye Azil (dan ayah beliau) dan Nancy bersama-sama Summer terus ke Melaka, aku ke Petaling.

Sebelum naek train aku beli NST, konon2 mau baca otw to KL Sentral (baru nampak educated sikit ta la loner sangat) tapi tertidur dengan nyenyaknya. Ada minah Indon ni dok tepi aku dia mau ke shah alam and lost gila mana nak pegi so dia tanya aku setiap kali train brenti. At first serabai gila rasa tidur kena kacau tapi lama-lama kesian pula so aku suruh dia follow aku ja nanti aku tunjuk mana nak pergi. Nampak gaya macam umur sebaya ja ngan aku jadi tolong la takot dia sesat. Lepas beli tiket train hantar dia di platform 5 aku baca paper di bench, pasal Indonesians 'faeces'kan Malaysian Ambassy kita kat sana. Sambil baca sambil menyumpah. Slim puasa aku. Cilakak sungguh la depa ni suka cari pasal bikin huru-hara. Tak habes-habes dari isu Ganyang Malaysia, Manohara and latest pasal kes penangkapan nelayan Indon baru-baru ni. Aku memang da lama menyampah sebenarnya, suka-suka hati demand nak gaji rm800, kalau maid depa fluent speaking macam Philippines takpa la jugak. heh. Adil la da kaw tangkap 7 orang aku, aku tangkap 3 orang kaw (adil sebab dua-dua maen tangkap tapi kaw tangkap orang aku lagy banyak aku baek so aku tak kesah). Orang aku buat salah kat kawasan kaw memang patut kena tangkap, aku terima. Tapi bila orang aku tangkap orang kaw buat salah kat kawasan aku, ko emo. Apa cer derr? Emo sampai sapu tahi kat bendera aku, pijak-pijak. Dahtu nekad blackmail orang aku suroh lepaskan 7 orang kaw kalau tak kaw nak "sweep"kan orang aku yang tinggal kat tanah seberang.

Aku ada satu soalan ja. Satu, tak banyak.

ADA AKAI TAK BHAII??

Sebab kawan aku ramai buat medic di Jakarta etc so dorang tau apa jadi kat orang kita sana. Diskriminasi. sangat. Kalau kaw pompuan orang sini berlagak cun jalan sorang-sorang depan mamat sana ha jaga la. Naseb tak baek kena rogol, naseb baek kena maki. Dulu berkobar cakap negara serumpun kita serupa blah blah blah tapi lagu ni ka ko treat orang, paling tak pun sama Asians? Bila pikir-pikir menyesal aku tolong minah tu tadi, kalau ikot logik boley ja aku kasi direction salah biar dia sesat pi Chow Kit tapi aku ni manusia, kadang-kadang bila sesama jenis ni ada belas. Bukan nak berlagak baek tapi budak tu muka lost. Kesian. Kalau aku lost di seberang, agak-agak aku terima layanan yang sama tak ah? Musykil.

Bukan semua prejudis, mungkin dalam 10 ada la 4. kot. Tapi kawan aku cakap kadang-kadang ni semua politik bodoh, mainan orang atas-atas. Ada pemimpin sana bayar upah duit kat mamat-mamat jobless suroh buat bendalah tu, kucar-kacirkan hubungan dua negara. Sengaja. Kita pulak hati lembut macam biskut Marie lebur dalam tea nak berunding bersemuka cari jalan damai. Bagus la tu tak suka bermusuh bergaduh kita demokrasi tapi jangan la sampai dipijak-pijak, dihayun ke kiri ke kanan macam boneka patung. Belajar dari kesilapan kita terlalu lenient dengan Singapura. Sejarah, kalau tak belajar salah memang tak guna. Kadang-kadang bila dah jadi macam ni aku yang pemikiran dangkal ni rasa macam kalau tak ada apa-apa relation dengan orang sana pun lagi bagus, better in fact.

Now kawan aku sudah cuak maw balik seberang this 28th (dia ada exam 1 sept) before balik sini untuk Aidilfitri. Semoga semuanya baek-baek saja dan hopefully isu ni dapat disettlekan tanpa sebarang "drama".





p/s: aku terjumpa ramai budak ppc & ipkb & ipgaya dsb merayau-rayau tady, wahh shopping raya sakan nampak? LOL.

5 comments:

Fatin Aliyya said...

taw xper beb, aten pun rs cm hampeh n bengang jek indon2 tue sume wt cmm tue.dorg x sdr ke rmai org idnon dpt rezki lumayan dkt negara kita tue pun nagad2 dok huru hara kn kita lg.ader kt wt demonstratsi x guna cm depa tue?apa da.

otak letak mn enth lah dorg tue

eh beb, syok nyer bc news kamu dh pre departure aper sume.aten stil kn attend kels, esemen n exam soon.ohoho.:(

Fatin Aliyya said...

taw xper beb, aten pun rs cm hampeh n bengang jek indon2 tue sume wt cmm tue.dorg x sdr ke rmai org idnon dpt rezki lumayan dkt negara kita tue pun nagad2 dok huru hara kn kita lg.ader kt wt demonstratsi x guna cm depa tue?apa da.

otak letak mn enth lah dorg tue

eh beb, syok nyer bc news kamu dh pre departure aper sume.aten stil kn attend kels, esemen n exam soon.ohoho.:(

: nako : said...

kannn? macam hampeh ja dorg =.="
media lagy la sensasikan cerita, kin parah. heh.


awwwh, sabar for only few months kayh.? nanti ur turn plak pegi pre departure and my turn baca ur blog about it, its gonna be awesome surely ^^
u should be glad u're still dealing w assignment, or else jadi macam saya english rusty gila dahh...sobss X(

DoDu@HaHA said...

they have been overpowered, dah dijajah.. korupsi, hilang maruah dgn kuasa besar. sbab segalanya dikawal..

I'm not surprised if Malaysia will follow their lead soon enough kalau kita tak ubah dari skarang sikap kita,pemimpin kita dan cara tadbir kita..

*dia pon shopping sakan kat klcc tadi.. nampaaaak~ hahaha

: nako : said...

dodu: indeed, we're celebrating our so called 53rd independence day very soon but beneath all, one thing remain unchanged; our mentality.

hooyaah u were there? tipuuu hahahah