Wednesday, January 5, 2011

sape kate ganu dok rox? haha


Bosang nok mapuh. Dok tahu nok wak nape. Orang laeng ade gok hok wak esaimeng tapi malang ni aku tak dok muk nok nulih. Nok bace buku lagi lah. Rawr rawr. Wase ngatok mate pong ade gop, padahal baru puko 12.43 malang. Kalu kire awa lagi tuh *yawnn*

Arinie rama hok maeng poh status nombo kat fesbuk, best memang best tapi bile rama sangat hok beratur nunggu dalang inbox buleh kire saket jiwe jugok ah haha. Sek baek gera aku tutok doh, lege legee. Kepade sape-sape hok inbox nombo tu tenkiu deh sebak joing sekaki, kalu ade kesok ati dok leh nok wak nape sebak aku tuleh nape hok aku rase je :B

Doh la bosang lapo wase nok makang pulok. Sumbak la tobak pong. Nok GoGo kol 1 doh, delivery mesti tutop. Megi ade je tapi dok wase nok pulok. Perok mitok ayang goreng je, haih demang demang. Kalu buleh ayang grill Mike pong buleh kire puah ati doh ni haha.

Ni percubaang nok mapuh aku tuleh blog bahase ganu kali pertame. Wase tringin plok, sokmo aku kechek klatang je. Padahal aku ni pure anok jati ganu. Berak nanang goh lupe daratang bahase sniri. Dok ape lepah ni aku banyokkan entri dalang bahase ganu la plok, macang menarik. Dok pong klatang. Gilir-gilir la kot, take tung orang kate, baru adil. Tapi kalu wase dok pahang tu ambe mitok maah la dulu sebak memang kene translate sniri dok leh nok wak nape. Ni kire inisiatif sdiri nok blajo bahase ganu la ni :))


Ni latihang ujong minggu, hafal sapa mutoh ija. hahaha


TERENGGANESE

malang ni aku lapo la tobak pung,
lepah makang megi aku makang kepuk lok.
aku makang ngan saeng.
makang megi kari.
lepah makang megi aku makang koktel pulok doh.
koktel expired date doh.
ini adelah percubaang katang aku.
naseb baik aku suruh saeng makang sekali.
kalu aku sakik peruk maknenye seang aku pung sakik peruk gok ah..
hebak dok aku?
sekarang ni aku puah doh online tapi dok leh tido lagi.
pulah doh duk kelih blog orang laing.
berase nok tulih kat blog sendiri la pulok.
menatang sungguh aku duduk pah lengoh kaki.
berase nok berlari pak kali pak seratuh



13 comments:

Anonymous said...

bakpe dok ade kataang natang? sedak skit kalu namboh butir due kt blog mung...

: nako : said...

hahahaha ko lagi hebat dow mana la aku reti :OO

Anonymous said...

owh bereh bohh....

-mike-

Anonymous said...

dalam ganu banyak gong,
byk gok alor-alor,
cakak ganu mujur dok gong,
habih2 cakak telor.

aPpLePiE said...

haha. ini post yg bikin mayeeni ketawa terkekek melepas kan tesyen buat socio. thanx nako! hak3

Nancy said...

asal ak lg boleh phm tgganu dr kelantan nie nako?

trgganu cm lg simple je.hahaha

: nako : said...

mayeeni: hahaha bereh! :D


nancy: tabik spring la. kalo tanye aku ganu lagi payoh kot. nak tulih ni pon terkial-kial. faktor Dungun mungkin? hahaa

A.J said...

sape kate Terengganese dok rox chetong??? hahahaha

ganu and kelantanese byk sama dow.

kiwi said...

owh..terengganese ke..haha.berat nanang la..ak bru thu

.aten.gani. said...

take tung? hahahhaa. lucu!

WANKRAI said...

hahaha!set kito...set standard...dokrok cetong...hahaha..po sedap jah sebut...

Kuryu Faz said...

boloq wok... =P

: nako : said...

arshand berak nanang eeee hahahaha