Monday, January 31, 2011

Nasib Egypt.


Jadi baiklah saya tulis entry betul. Dot dot bawah tu saje je tade keje tadi.

Honestly saya baru tahu pasal apa jadi di Egypt beberapa jam yang lalu. Since 2 3 hari lepas da ade senior-senior tweets di Twitter pasal Mubarak and riots semua tapi ingatkan semata-mata pasal politik so saya tak ambil pusing sangat. Tapi tup-tup keadaan jadi makin parah and things are getting uglier than ever now. Macam darurat zaman komunis dulu-dulu, makanan dicatu, tableh keluar rumah, letrik dipotong. Dan update terbaru dari seorang rakan thru blogspot berkata:



"assalaamu'alaikum..azizi,
tadi baru dpt call seorang kakak thn 4,
dia kata skg mmg 24 hrs xblh keluar rumah.
kalau nk beli brg2 or mknn kene mintak tlg ikhwah/mushrif yg telah ditetapkan utk setiap rumah belikan.
and mana2 akhawat yg duk sorg2 kene pegi duk rumah org lain.
and pasal banduan and rompakan tu, polis pesan kat diorg supaya xbnyk guna lighting sgt.supaya nmpk mcm rumah tu xde org.sbb polis suspek perompak akan target rumah student malaysia."



MasyaAllah :l Agak-agak kalau kita perempuan sorang-sorang trap sana apa jadi agaknya? :O Seriously saya harap kerajaan kita evacuate Malaysian students cepat-cepat. Of course it will take time cause I've heard that airport pun kena bakar tadi petang but at least mari lah kita sama-sama doakan keselamatan sahabat-sahabat kita disana.


I read this on Facebook, for those who don't have any idea about what's happening in Egypt now, you might wanna click here.



p/s: WHY POLITICIANS IN MALAYSIA CAN'T BE ONE AND STOP POINTING FINGERS TO ONE ANOTHER BUT TRY TO FIND INITIATIVES TO HELP OUR STUDENTS IN EGYPT INSTEAD.? heh.


4 comments:

JUEK said...

Saye pon baru tahu beberapa jam lepas sebab b4 this ingatkan pasal politik semata T_T so takut n risau ohhhhh!! Btw i love the p/s part.heh =B

Shahril said...

couldnt agree more about this..yes..they should

Fatin Aliyya said...

seriuosly we all have been worried for msia student in egpyt.ramai kwn kita dkt sana.naja, zaid, san, fbi n many more.latest aten dpt taw najah skang ada dkt finlad stay kt umah kwn2 d sna.seyes x dpt byg mcm tgh perg jek skng ni.huhu.doakan dorg sume slmt.amin.

: nako : said...

juek: heheh part last tu betol :p

shahril: kan. *sigh..

aten: itulah. kuyah pun ada sana. i read thru few blogs by PKR & BN's politicians and what worst is that they keep congratulating recently winning election & pointing fingers to one another instead of trying to figure out how to offer help to our students in there. Macam hape jeeee....